sztuczne, chemikalia, z którymi mamy najczęściej kontakt poprzez dotyk<br>- bakterie, wirusy, grzyby i pasożyty, a także wydzieliny i jad owadów<br>- wreszcie leki (zwłaszcza surowice odpornościowe, penicylina i inne antybiotyki, salicylany, sulfonamidy i inne).<br>Ponieważ uczulać może wszystko w najróżniejszych formach kontaktu (wziewny, dotykowy, pokarmowy) - leczenie alergii nie jest łatwe. Pół biedy, jeśli stwierdzimy np. reakcję uczuleniową na konkretny produkt spożywczy - skreślamy go po prostu z naszej diety. Gorzej, kiedy alergenem okazują się np. pyłki roślin, których w pewnych porach roku trudno uniknąć. A zupełnie fatalnie jest wówczas, kiedy nie jesteśmy w stanie ustalić, na co reagujemy uczuleniem.<br><br><tit>Po pierwsze - wykryć</><br><br>Badaniami