Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kurier Szczeciński
Nr: 29/03
Miejsce wydania: Szczecin
Rok: 2002
jajka. Największą przyjemnością są jednak dla nas długie spacery w poszukiwaniu śladów i zapachów wiosny. Korzystając z okazji chciałbym złożyć wszystkim Czytelnikom "Kuriera Szczecińskiego" życzenia zdrowych, spokojnych, obfitych świąt wielkanocnych. Anna Augustynowicz, dyrektor artystyczny Teatru Współczesnego w Szczecinie: W moim domu rodzinnym baranek cukrowy, pisanki, wykrochmalone białe serwetki i gałązki bukszpanu, poświęcone w Wielką Sobotę, przyozdabiały wielkanocny stół. W pierwszy dzień świąt po rezurekcji rodzina zasiadała do świątecznego śniadania, wszyscy dzielili się święconym, a głównym daniem tego posiłku był gotowany żur z jajkiem, kiełbasą i skrobanym świeżym korzeniem chrzanu. Ozdobne mazurki z kajmakiem i drożdżowe baby dodawały zapachu i smaku tym
jajka. Największą przyjemnością są jednak dla nas długie spacery w poszukiwaniu śladów i zapachów wiosny. Korzystając z okazji chciałbym złożyć wszystkim Czytelnikom "Kuriera Szczecińskiego" życzenia zdrowych, spokojnych, obfitych świąt wielkanocnych.</> Anna Augustynowicz, dyrektor artystyczny Teatru Współczesnego w Szczecinie: <q>W moim domu rodzinnym baranek cukrowy, pisanki, wykrochmalone białe serwetki i gałązki bukszpanu, poświęcone w Wielką Sobotę, przyozdabiały wielkanocny stół. W pierwszy dzień świąt po rezurekcji rodzina zasiadała do świątecznego śniadania, wszyscy dzielili się święconym, a głównym daniem tego posiłku był gotowany żur z jajkiem, kiełbasą i skrobanym świeżym korzeniem chrzanu. Ozdobne mazurki z kajmakiem i drożdżowe baby dodawały zapachu i smaku tym
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego