Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Wprost
Nr: 12
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
po zakończeniu II wojny światowej. Wielu umierało na skutek zatrucia alkoholem. Zjawisko to było typowe dla większości krajów postsowieckich: w Rosji liczba śmiertelnych ofiar alkoholu wzrosła o ponad 100 proc., na Ukrainie - o 80 proc., w Polsce - o 10 proc. Dyktat producenta i wieloletnia reglamentacja żywności sprawiły, iż Polacy jedli byle co (nie przestrzegano elementarnych norm sanitarnych i receptur) i żyli w ciągłym stresie.
Zmiana nastąpiła, gdy na rynku wewnętrznym pojawiła się żywność z importu, co zmusiło krajowych producentów do radykalnej poprawy jakości wyrobów. Wraz ze zmianami podaży zmieniał się nasz jadłospis. Spadło spożycie mięsa (w ostatnich latach zjadamy 8-9 kg
po zakończeniu II wojny światowej. Wielu umierało na skutek zatrucia alkoholem. Zjawisko to było typowe dla większości krajów postsowieckich: w Rosji liczba śmiertelnych ofiar alkoholu wzrosła o ponad 100 proc., na Ukrainie - o 80 proc., w Polsce - o 10 proc. Dyktat producenta i wieloletnia reglamentacja żywności sprawiły, iż Polacy jedli byle co (nie przestrzegano elementarnych norm sanitarnych i receptur) i żyli w ciągłym stresie.<br>Zmiana nastąpiła, gdy na rynku wewnętrznym pojawiła się żywność z importu, co zmusiło krajowych producentów do radykalnej poprawy jakości wyrobów. Wraz ze zmianami podaży zmieniał się nasz jadłospis. Spadło spożycie mięsa (w ostatnich latach zjadamy 8-9 kg
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego