Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
poza człowiekiem mięsem żywią się tylko zwierzęta drapieżne. Fakt ten bardzo wyraźnie podkreślają wegetarianie.
A więc jeżeli decydujemy się na jedzenie mięsa, to:
- przede wszystkim ograniczmy jego spożycie,
- uznajmy za bardziej odpowiednie dla nas mięso zwierząt dziko żyjących, oraz
- wybieramy raczej drobną zwierzynę, gdyż łatwiej nam będzie przestrzegać zasady "produktów całościowych".
Ponieważ składniki odżywcze zawarte w mięsie są nierównomiernie rozmieszczone, duża zwierzyna dostarcza pokarmu bardzo zróżnicowanego pod względem jakościowym, podczas gdy drób lub inna drobna zwierzyna są w stanie dostarczyć nam pokarmu bardziej równowartościowego.


Makrobiotyka bardziej zaleca mięso ryb, jako mniej skażone, niż mięso zwierząt. Lepsze są ryby słodkowodne oraz ryby
poza człowiekiem mięsem żywią się tylko zwierzęta drapieżne. Fakt ten bardzo wyraźnie podkreślają wegetarianie.<br>A więc jeżeli decydujemy się na jedzenie mięsa, to:<br>- przede wszystkim ograniczmy jego spożycie,<br>- uznajmy za bardziej odpowiednie dla nas mięso zwierząt dziko żyjących, oraz<br>- wybieramy raczej drobną zwierzynę, gdyż łatwiej nam będzie przestrzegać zasady "produktów całościowych".<br>Ponieważ składniki odżywcze zawarte w mięsie są nierównomiernie rozmieszczone, duża zwierzyna dostarcza pokarmu bardzo zróżnicowanego pod względem jakościowym, podczas gdy drób lub inna drobna zwierzyna są w stanie dostarczyć nam pokarmu bardziej równowartościowego.<br><br>&lt;gap&gt;<br>Makrobiotyka bardziej zaleca mięso ryb, jako mniej skażone, niż mięso zwierząt. Lepsze są ryby słodkowodne oraz ryby
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego