Kapuśniak<br>(NA ŁOPATCE WIEPRZOWEJ)<br>Produkty na 8 porcji:<br>50 dag białej kapusty, 40 dag łopatki wieprzowej, 3 marchewki, 1 cebula, 3 średnie ziemniaki,, 1 łyżka masła, sól, pieprz, natka pietruszki (do dekoracji)<br>SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:<br>1. Mięso zalej 3 l wody i podgotuj przez 40 minut. Potem dodaj drobno posiekaną kapustę, cebulę, startą marchewkę i łyżkę masła. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze przez pól godziny.<br>2. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Gotuj, ż staną się miękkie. Udekoruj natką.<br><gap><br>Deser owocowy<br>(Z LODAMI I BITĄ ŚMIETANĄ)<br>Produkty na 4 porcje:<br>po 1 puszce ananasów, brzoskwiń, mandarynek i