Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
mieszalnia wędlin. Współpracę w odrestaurowaniu masarni obiecał Wincenty Pezacki, emerytowany profesor Akademii Rolniczej w Poznaniu, pasjonat historii wędliniarstwa, który zgromadził prywatne muzeum tej dziedziny przetwórstwa. Może i wśród czytelników naszego magazynu znajdą się osoby mogące pomóc w zagospodarowaniu jej dawnymi urządzeniami i narzędziami. W dawnej głównej kuchni stoi teraz piec centralnego ogrzewania. Jednak dzięki wspomnieniom pani Achtelikowej kuchnia ta ożywa. - Bardzo ładnie wyglądały miedziane garnki i rondle, poustawiane od najmniejszego do największego na półce nad kuchnią węglową - opowiada pani Marta - ale ich mycie należało do najgorszych prac. Naczynia opłukane w ciepłej wodzie z szarym mydłem czyściło się następnie sokiem z cytryn zasypanych
mieszalnia wędlin. Współpracę w odrestaurowaniu masarni obiecał Wincenty Pezacki, emerytowany profesor Akademii Rolniczej w Poznaniu, pasjonat historii wędliniarstwa, który zgromadził prywatne muzeum tej dziedziny przetwórstwa. Może i wśród czytelników naszego magazynu znajdą się osoby mogące pomóc w zagospodarowaniu jej dawnymi urządzeniami i narzędziami. W dawnej głównej kuchni stoi teraz piec centralnego ogrzewania. Jednak dzięki wspomnieniom pani Achtelikowej kuchnia ta ożywa. - Bardzo ładnie wyglądały miedziane garnki i rondle, poustawiane od najmniejszego do największego na półce nad kuchnią węglową - opowiada pani Marta - ale ich mycie należało do najgorszych prac. Naczynia opłukane w ciepłej wodzie z szarym mydłem czyściło się następnie sokiem z cytryn zasypanych
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego