Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Lubię gotować
Nr: 7
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
pozostawić do przybrania), krótko zmiksować z octem i przetrzeć przez sito. Do przecieru wlewać cienkim strumieniem oliwę, ciągle mieszając. Sos doprawić solą i pieprzem, a w razie potrzeby - cukrem. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, posolić, obsmażyć na rozgrzanym oleju, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić na 20 min do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ĄC. Po upieczeniu (powinno być półkrwiste) pokroić na cienkie plastry. Podawać z sosem, przybrane malinami i natką pietruszki.
(6-8 porcji)

Galaretka z czerwonych owoców

50 dag truskawek, 35 dag czereśni, 15 dag malin, 2 galaretki truskawkowe, 3/4 szklanki śmietanki 30-procentowej, 1 cukier waniliowy
pozostawić do przybrania), krótko zmiksować z octem i przetrzeć przez sito. Do przecieru wlewać cienkim strumieniem oliwę, ciągle mieszając. Sos doprawić solą i pieprzem, a w razie potrzeby - cukrem. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, posolić, obsmażyć na rozgrzanym oleju, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić na 20 min do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ĄC. Po upieczeniu (powinno być &lt;orig&gt;półkrwiste&lt;/&gt;) pokroić na cienkie plastry. Podawać z sosem, przybrane malinami i natką pietruszki.<br>(6-8 porcji)<br><br>&lt;tit&gt;Galaretka z czerwonych owoców&lt;/&gt;<br><br>50 dag truskawek, 35 dag czereśni, 15 dag malin, 2 galaretki truskawkowe, 3/4 szklanki śmietanki 30-procentowej, 1 cukier waniliowy
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego