Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 8
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
różne wersje dotyczące powstania Dry Martini. Jedna z nich wiąże historię tego znanego od ponad stu trzydziestu lat koktajlu z niezwykle barwną postacią - legendą wśród barmanów, autorem pierwszego poradnika miksologii - Jerrym Thomasem. Rozpoczął on karierę barmana w San Francisco, mając 22 lata. Szybko zyskał sympatię i poważanie bywalców baru w domu gry "El Dorado", gdzie zaglądało wielu poszukiwaczy złota. Nie tylko doskonale mieszał drinki, ale i bawił interesującymi opowieściami gości, którzy nazywali go "profesorem". Niespokojna natura kazała mu jednak porzucić bar i wyruszyć z poszukiwaczami złota. Nie cennego kruszcu wszak szukał, lecz przygody. Zorganizował trupę wodewilową, z którą docierał do odległych osad
różne wersje dotyczące powstania Dry Martini. Jedna z nich wiąże historię tego znanego od ponad stu trzydziestu lat koktajlu z niezwykle barwną postacią - legendą wśród barmanów, autorem pierwszego poradnika miksologii - Jerrym Thomasem. Rozpoczął on karierę barmana w San Francisco, mając 22 lata. Szybko zyskał sympatię i poważanie bywalców baru w domu gry "El Dorado", gdzie zaglądało wielu poszukiwaczy złota. Nie tylko doskonale mieszał drinki, ale i bawił interesującymi opowieściami gości, którzy nazywali go "profesorem". Niespokojna natura kazała mu jednak porzucić bar i wyruszyć z poszukiwaczami złota. Nie cennego kruszcu wszak szukał, lecz przygody. Zorganizował trupę wodewilową, z którą docierał do odległych osad
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego