Typ tekstu: Książka
Autor: Andrzej Czcibor-Piotrowski
Tytuł: Cud w Esfahanie
Rok: 2001
z tradycyjnych dwunastu wigilijnych potraw, a trzynastym - kresowym - przysmakiem była kutia przyrządzona przez babusię we Lwowie, przywieziona stamtąd przez kogoś znajomego (przez umyślnego, jak mówiliśmy żartem), czekająca w najchłodniejszym kącie spiżarki, by - zimna jak lód - pojawić się w odpowiedniej chwili na stole i sprawiać, że podczas jedzenia zęby nam nieomal drętwiały, tak jak kiedy zbyt pospiesznie liże się lody,
i zajadaliśmy wszystko z apetytem: i rybę w galarecie, i smażoną, i popijaliśmy czerwony barszczyk z uszkami z grzybowym nadzieniem, a do śledzia z cebulką w oliwie i śledzia w śmietanie dorośli pili mrożoną czystą wódkę od Baczewskiego lub cytrynówkę według babusinego
z tradycyjnych dwunastu wigilijnych potraw, a trzynastym - kresowym - przysmakiem była kutia przyrządzona przez babusię we Lwowie, przywieziona stamtąd przez kogoś znajomego (przez umyślnego, jak mówiliśmy żartem), czekająca w najchłodniejszym kącie spiżarki, by - zimna jak lód - pojawić się w odpowiedniej chwili na stole i sprawiać, że podczas jedzenia zęby nam nieomal drętwiały, tak jak kiedy zbyt pospiesznie liże się lody,<br>i zajadaliśmy wszystko z apetytem: i rybę w galarecie, i smażoną, i popijaliśmy czerwony barszczyk z uszkami z grzybowym nadzieniem, a do śledzia z cebulką w oliwie i śledzia w śmietanie dorośli pili mrożoną czystą wódkę od Baczewskiego lub cytrynówkę według babusinego
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego