Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Fakt
Nr: 01.04 (3)
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2004
Określenie light może dotyczyć obniżonej zawartości tłuszczu w serach, jogurtach, mleku, margarynie i majonezie. Na przykład mleko zamiast 3,2 proc. zawiera go 0 proc. lub 0,5 proc., ser żółty zamiast 46 proc. - 40 proc. itd.
* Inny rodzaj produktów light zawiera mniej cukru niż ich tradycyjne odpowiedniki. Dietetyczne napoje gazowane i soki owocowe light zamiast cukru zawierają słodziki syntetyczne, fruktozę lub sacharozę albo też wcale nie są słodzone. Można też kupić bezcukrowe słodycze - np. czekoladę light.
Produkty light są dobrym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy się odchudzają. Warto jednak wiedzieć, że produktów odtłuszczonych nie powinny jeść małe dzieci. Nie zaleca się
Określenie light może dotyczyć obniżonej zawartości tłuszczu w serach, jogurtach, mleku, margarynie i majonezie. Na przykład mleko zamiast 3,2 proc. zawiera go 0 proc. lub 0,5 proc., ser żółty zamiast 46 proc. - 40 proc. itd.<br>* Inny rodzaj produktów light zawiera mniej cukru niż ich tradycyjne odpowiedniki. Dietetyczne napoje gazowane i soki owocowe light zamiast cukru zawierają słodziki syntetyczne, fruktozę lub sacharozę albo też wcale nie są słodzone. Można też kupić bezcukrowe słodycze - np. czekoladę light.<br>Produkty light są dobrym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy się odchudzają. Warto jednak wiedzieć, że produktów odtłuszczonych nie powinny jeść małe dzieci. Nie zaleca się
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego