Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 8
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
ma wysoką wartość odżywczą, gdyż zawiera dużo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Jak każdy produkt roślinny, kuskus nie zawiera cholesterolu. Jest dobrym źródłem niacyny, tiaminy i żelaza. Przyswajalność żelaza zawartego w kuskusie można zwiększyć, jedząc jednocześnie produkty bogate w witaminę C.
Kuskus z gotowaną fasolą albo innymi roślinami strączkowymi (soja, groch, soczewica), które jak wiadomo, zawierają dużo białka, może zastąpić danie mięsne. Kasza kuskus znajduje również zastosowanie w diecie łatwo strawnej, gdyż ma mniej błonnika niż inne produkty zbożowe (np. ciemne pieczywo, kasza gryczana i jęczmienna).
Beata Szczypka-Elyachouti,
Magdalena Walisiak
Konsultacja: Grażyna Cacak-Pietrzak z SGGW w Warszawie

specjały
PRZEPISY
ma wysoką wartość odżywczą, gdyż zawiera dużo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Jak każdy produkt roślinny, kuskus nie zawiera cholesterolu. Jest dobrym źródłem niacyny, tiaminy i żelaza. Przyswajalność żelaza zawartego w kuskusie można zwiększyć, jedząc jednocześnie produkty bogate w witaminę C.<br>Kuskus z gotowaną fasolą albo innymi roślinami strączkowymi (soja, groch, soczewica), które jak wiadomo, zawierają dużo białka, może zastąpić danie mięsne. Kasza kuskus znajduje również zastosowanie w diecie łatwo strawnej, gdyż ma mniej błonnika niż inne produkty zbożowe (np. ciemne pieczywo, kasza gryczana i jęczmienna).<br>&lt;au&gt;Beata Szczypka-Elyachouti&lt;/au&gt;,<br>&lt;au&gt;Magdalena Walisiak&lt;/au&gt;<br>Konsultacja: Grażyna Cacak-Pietrzak z SGGW w Warszawie&lt;/div&gt;<br><br>&lt;div&gt;&lt;tit&gt;specjały&lt;/tit&gt;<br>&lt;tit&gt;PRZEPISY
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego