w ekonomice i organizacji produkcji<br>roślinnej wg R.Manteuffla</>:<br>1. hektar przeliczeniowy, czyli hektar gruntów ornych IV klasy,<br>2. powierzchnia wyżywieniowa, tj. powierzchnia paszowa plus obszar, jaki musiałby być zajęty w gospodarstwie pod produkcję zakupowanych pasz pochodzenia rolniczego, gdyby zrezygnowano z ich zakupu,<br>3. główna powierzchnia paszowa na 1 SD inwentarza żywego lub przeżuwaczy,<br>4. uboczna powierzchnia paszowa na 1 SD inwentarza żywego lub przeżuwaczy,<br>5. średni plon 4 zbóż,<br>6. plon przeliczeniowy, za który przyjmuje się średni plon 4 zbóż, 17 plonu ziemniaków i 112 plonu buraków cukrowych,<br>7. współczynnik ukształtowania rozłogu,<br>8. wskaźnik bonitacji gleb,<br>9. procentowy udział zbóż