Typ tekstu: Książka
Autor: Bartkiewicz Bronisław
Tytuł: Oczyszczanie ścieków przemysłowych
Rok: 2002
kadzi zaciernej z wodą na zacier. Zacier poddaje się filtracji i następnie otrzymany płyn w kadzi brzeczkowej gotuje się z dodatkiem chmielu. Otrzymuje się brzeczkę piwną. Dodatek chmielu nadaje piwu charakterystyczny gorzkawy smak i aromat oraz zwiększa jego trwałość.
Po kilku operacjach pośrednich (cedzenie, wirowanie, chłodzenie) brzeczkę zlewa się do kadzi fermentacyjnej i zadaje drożdżami. Po fermentacji młode piwo leżakuje. W czasie tej powolnej fermentacji wtórnej następuje wysycenie piwa wydzielającym się dwutlenkiem węgla, jego ostateczne sklarowanie i dojrzewanie. Gotowe piwo rozlewa się do beczek, butelek lub puszek.
Największym producentem piwa w Europie są Niemcy [60]. Na drugim miejscu znajduje się Wielka
kadzi zaciernej z wodą na zacier. Zacier poddaje się filtracji i następnie otrzymany płyn w kadzi brzeczkowej gotuje się z dodatkiem chmielu. Otrzymuje się brzeczkę piwną. Dodatek chmielu nadaje piwu charakterystyczny gorzkawy smak i aromat oraz zwiększa jego trwałość.<br>Po kilku operacjach pośrednich (cedzenie, wirowanie, chłodzenie) brzeczkę zlewa się do kadzi fermentacyjnej i zadaje drożdżami. Po fermentacji młode piwo leżakuje. W czasie tej powolnej fermentacji wtórnej następuje wysycenie piwa wydzielającym się dwutlenkiem węgla, jego ostateczne sklarowanie i dojrzewanie. Gotowe piwo rozlewa się do beczek, butelek lub puszek.<br>Największym producentem piwa w Europie są Niemcy [60]. Na drugim miejscu znajduje się Wielka
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego