Typ tekstu: Książka
Autor: Rojek Tadeusz
Tytuł: Jak to się je
Rok: 1992
w kilku rodzajach: do drugiego dania mięsnego (które nie wymaga noża), do ryby, jeżeli nie dysponujemy specjalnym nożem do niej (po jednym widelcu kładzie się wtedy po obu stronach talerza), małe widelczyki do przekąsek, do deseru, do ciasta. Dwa ostatnie mogą być dwuzębne. Widelczyki do deseru razem z łyżeczką deserową kładzie się nad talerzem - łyżeczkę zwróconą czerpakiem w lewo, widelczyk zębami do góry w prawo. Jeżeli na deser podawane są owoce, to na talerzyku wraz z nimi należy położyć mały nożyk służący do ich obierania. Są owoce - jak np. brzoskwinie - wymagające obydwu sztućców, wtedy podaje się je na talerzyku deserowym albo
w kilku rodzajach: do drugiego dania mięsnego (które nie wymaga noża), do ryby, jeżeli nie dysponujemy specjalnym nożem do niej (po jednym widelcu kładzie się wtedy po obu stronach talerza), małe widelczyki do przekąsek, do deseru, do ciasta. Dwa ostatnie mogą być dwuzębne. Widelczyki do deseru razem z łyżeczką deserową kładzie się nad talerzem - łyżeczkę zwróconą czerpakiem w lewo, widelczyk zębami do góry w prawo. Jeżeli na deser podawane są owoce, to na talerzyku wraz z nimi należy położyć mały nożyk służący do ich obierania. Są owoce - jak np. brzoskwinie - wymagające obydwu sztućców, wtedy podaje się je na talerzyku deserowym albo
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego