Typ tekstu: Książka
Autor: Hamrol Adam, Mantura Władysław
Tytuł: Zarządzanie jakością. Teoria i praktyka
Rok wydania: 2002
Rok powstania: 1998
postulowanych jakości składników, występujących na wszystkich poziomach złożenia produktu,
- poznanych zależności pomiędzy jakością produktu a jakością jego składników,
- poznanych zależności pomiędzy jakościami składników na tych samych lub różnych poziomach złożenia produktu.
Standardowy problem konstruowania polega na wyznaczeniu jakości składników, które w postulowanym układzie synergicznym zapewnią uzyskanie optymalnej jakości produktu. Skuteczność konstruowania zależy w pierwszym rzędzie od osiągnięć w odkrywaniu i poznawaniu mechanizmów synergii.
Do oceny skutków synergii przydatne są metodyczne podstawy wartościowania i optymalizacji jakości. Możliwość ta wynika w sposób oczywisty z faktu wyrażania tych skutków w kategoriach jakościowych. Wynik oceny prowadzi m.in. do ogólnego podziału skutków synergii na skutki
postulowanych jakości składników, występujących na wszystkich poziomach złożenia produktu,<br>- poznanych zależności pomiędzy jakością produktu a jakością jego składników,<br>- poznanych zależności pomiędzy jakościami składników na tych samych lub różnych poziomach złożenia produktu.<br>Standardowy problem konstruowania polega na wyznaczeniu jakości składników, które w postulowanym układzie synergicznym zapewnią uzyskanie optymalnej jakości produktu. Skuteczność konstruowania zależy w pierwszym rzędzie od osiągnięć w odkrywaniu i poznawaniu mechanizmów synergii.<br>Do oceny skutków synergii przydatne są metodyczne podstawy wartościowania i optymalizacji jakości. Możliwość ta wynika w sposób oczywisty z faktu wyrażania tych skutków w kategoriach jakościowych. Wynik oceny prowadzi m.in. do ogólnego podziału skutków synergii na skutki
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego