Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
i mąki przyrządzić białą zasmażkę, rozprowadzić na gładki sos winem i 1/2 szklanki zalewy. Gotować na małym ogniu (podłożyć płytkę ochronną) około 7 min. Przyprawić solą i pieprzem. Włożyć małże i gotować jeszcze 2 min.
Podawać z bagietką lub ryżem ugotowanym na sypko.
(4 porcje) T.M

Czyszczenie świeżych małży
Małże włożyć do naczynia z zimną, posoloną wodą i pozostawić w chłodzie na 2-3 godz. Następnie odrzucić otwarte lub popękane małże, a pozostałe włożyć do miski ustawionej pod strumieniem bieżącej wody. Z każdej muszli odciąć bisiory, a muszle starannie oskrobać. Oczyszczone muszle przekładać do miski ze świeżą zimną wodą
i mąki przyrządzić białą zasmażkę, rozprowadzić na gładki sos winem i 1/2 szklanki zalewy. Gotować na małym ogniu (podłożyć płytkę ochronną) około 7 min. Przyprawić solą i pieprzem. Włożyć małże i gotować jeszcze 2 min.<br>Podawać z bagietką lub ryżem ugotowanym na sypko.<br>(4 porcje) &lt;au&gt;T.M&lt;/au&gt;<br><br>&lt;tit1&gt;Czyszczenie świeżych małży&lt;/tit1&gt;<br>Małże włożyć do naczynia z zimną, posoloną wodą i pozostawić w chłodzie na 2-3 godz. Następnie odrzucić otwarte lub popękane małże, a pozostałe włożyć do miski ustawionej pod strumieniem bieżącej wody. Z każdej muszli odciąć bisiory, a muszle starannie oskrobać. Oczyszczone muszle przekładać do miski ze świeżą zimną wodą
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego