bolognese<br>Zielone <name type="prod">lasagne</> <br>12 zielonych płatów lasagne, 15 dag mozarelli, 10 dag startego parmezanu, 5 dag masła. Ragout: 10 dag gotowanej szynki pokrojonej w kostkę, 50 dag mielonej wołowiny, 75 dag pomidorów, pól szklanki czerwonego wytrawnego wina, szklanka bulionu, 2 łyżki oliwy, marchewka, łodyga selera naciowego, 2 cebule, ząbek czosnku, majeranek, gałka muszkatołowa, łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz. Sos beszamelowy: 8 dag masła, 8 dag mąki, litr mleka, gałka muszkatołowa, pieprz, sól<br>Marchewkę pokroić w drobną kostkę, a seler w plasterki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać i razem z selerem obsmażyć na oliwie.<br>Dodać