Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
z innych krajów, to zapewne na naszych wielkanocnych stołach znajdzie się rodzima szynka "z tłuszczykiem", wędzona, gotowana, soczysta, naturalnie z chrzanem. Taka przecież kojarzy się najmocniej z tradycyjnym święconym.
Halina Mamok
Konsultacja: dr Marek Panasik, Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego w Warszawie


Kącik konesera
PRZEPISY Z SZYNKĄ

Pieczona w skorupce miodowej
2 kg mięsa z szynki wieprzowej, 2 szklanki startego chleba razowego, 3-4 łyżki miodu, 12 goździków, 2 łyżeczki zmielonych goździków, sól
Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odkroić skórę, a warstwę tłuszczu naciąć w kratkę i w każdy kwadrat wbić goździk. Mięso oprószyć solą, ułożyć w brytfannie, podlać 2
z innych krajów, to zapewne na naszych wielkanocnych stołach znajdzie się rodzima szynka "z tłuszczykiem", wędzona, gotowana, soczysta, naturalnie z chrzanem. Taka przecież kojarzy się najmocniej z tradycyjnym święconym.<br>&lt;au&gt;Halina Mamok&lt;/au&gt;<br>Konsultacja: dr Marek Panasik, Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego w Warszawie&lt;/div&gt;<br><br><br>&lt;div&gt;&lt;tit&gt;Kącik konesera&lt;/tit&gt;<br>&lt;tit&gt;PRZEPISY Z SZYNKĄ&lt;/tit&gt;<br><br>&lt;tit1&gt;Pieczona w skorupce miodowej&lt;/tit1&gt;<br>2 kg mięsa z szynki wieprzowej, 2 szklanki startego chleba razowego, 3-4 łyżki miodu, 12 goździków, 2 łyżeczki zmielonych goździków, sól<br>Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odkroić skórę, a warstwę tłuszczu naciąć w kratkę i w każdy kwadrat wbić goździk. Mięso oprószyć solą, ułożyć w brytfannie, podlać 2
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego