Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
z choinką i stołem zastawionym do wieczerzy nabrało całkiem kameralnego charakteru - wspomina pani Maria.
Wedle dawnych obyczajów sala jadalna została wyposażona w ozdobny marmurowy bufet i takąż konsolę, przeznaczoną do ustawiania na niej tradycyjnych atrybutów sali biesiadnej - tacy i dzbana do wina. Na bufecie eksponowano najcenniejsze naczynia. Nie tylko bowiem mnogość i wykwintność potraw, ale i cała oprawa uczty świadczyły o majętności rodziny. Ucztującym towarzyszyła kapela dworska, którą pszczyńscy panowie utrzymywali do połowy XIX wieku. Później muzyków wynajmowano. Po skończonej uczcie karzeł w stroju polskiego szlachcica okadzał salę jadalną srebrną kadzielnicą wypełnioną tlącymi się ziołami i żywicą.
Po wizytach znaczniejszych osobistości
z choinką i stołem zastawionym do wieczerzy nabrało całkiem kameralnego charakteru - wspomina pani Maria.<br>Wedle dawnych obyczajów sala jadalna została wyposażona w ozdobny marmurowy bufet i takąż konsolę, przeznaczoną do ustawiania na niej tradycyjnych atrybutów sali biesiadnej - tacy i dzbana do wina. Na bufecie eksponowano najcenniejsze naczynia. Nie tylko bowiem mnogość i wykwintność potraw, ale i cała oprawa uczty świadczyły o majętności rodziny. Ucztującym towarzyszyła kapela dworska, którą pszczyńscy panowie utrzymywali do połowy XIX wieku. Później muzyków wynajmowano. Po skończonej uczcie karzeł w stroju polskiego szlachcica okadzał salę jadalną srebrną kadzielnicą wypełnioną tlącymi się ziołami i żywicą.<br>Po wizytach znaczniejszych osobistości
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego