Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
i zawiasy łączące połówki.
Niektóre małże jadalne znane są pod nazwami zoologicznymi, inne - handlowymi (małgiew piaskołaz, szołdra łuskowata, nazywana pinną, amerykańskie małże Venus mercenaria, francuskie palourdy i amandy). Mięso małży ma intensywny morski smak, ale bywa twarde. Sprzedaje się żywe małże w muszlach i samo mięso - małże wędzone, marynowane i mrożone.
Umyte małże otwiera się za pomocą mocnego noża, wkładając go między połówki muszli i przesuwając od jednego końca do drugiego. Następnie trzeba odciąć przy muszli mięśnie wiążące mięso z muszlą. Małże przyrządza się na wiele sposobów. Dodaje się do zup i sałatek, ugotowane w muszlach można podać z roztopionym masłem
i zawiasy łączące połówki.<br>Niektóre małże jadalne znane są pod nazwami zoologicznymi, inne - handlowymi (małgiew piaskołaz, szołdra łuskowata, nazywana pinną, amerykańskie małże Venus mercenaria, francuskie palourdy i amandy). Mięso małży ma intensywny morski smak, ale bywa twarde. Sprzedaje się żywe małże w muszlach i samo mięso - małże wędzone, marynowane i mrożone.<br>Umyte małże otwiera się za pomocą mocnego noża, wkładając go między połówki muszli i przesuwając od jednego końca do drugiego. Następnie trzeba odciąć przy muszli mięśnie wiążące mięso z muszlą. Małże przyrządza się na wiele sposobów. Dodaje się do zup i sałatek, ugotowane w muszlach można podać z roztopionym masłem
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego