2 l wody lub wywaru z mięsa,<br>25 dkg boczku wędzonego (ugotowanego),<br>25 dkg suszonych śliwek, 8 dkg żółtego <br>sera, sól, pieprz i sok z cytryny do smaku,<br>tłuszcz i bulka tarta do naczynia.<br><name type="prod">Ryż</> opłukać, zalać wrzącą wodą lub wywarem, zamieszać, przykryć i gotować przez 15 minut. Śliwki umyć, namoczyć i wypestkować, ugotować, skropić sokiem z cytryny.<br>Następnie do wysmarowanego tłuszczem i posypanego bulką tartą naczynia nałożyć <name type="prod">ryż</> przekładając plastrami boczku i śliwkami.<br>Następnie wyrównać powierzchnie, posypać tartym serem, zapiec.<br>Polecamy również:<br><name type="prod">Ryż Halina</><br><name type="prod">Kasza Halina gryczana<br>prażona</><br><name type="prod">Kasza Halina jęczmienna<br>mazurska</><br>Nr serii zgodny z datą. Kraj pochodzenia: 1