Typ tekstu: Książka
Autor: Mórawski Karol
Tytuł: Kartki z dziejów Żydów warszawskich
Rok: 1993
Izolacja w getcie pogorszyła i tak już trudne warunki bytowe ludności
żydowskiej. Normy przydziałów kartkowych formalnie upoważniały
do otrzymania 230 kalorii dziennie, podczas gdy w
rzeczywistości, jak wskazują zapisy
statystyczne, przydział dzienny żywności na osobę wynosił
zaledwie 184 kalorie.
Nabiera to szczególnej wymowy, gdy porównamy to z normą fizjologiczną,
zapewniającą niezbędne życiowe minimum w wysokości 2 380 kalorii dziennie.
W początkach 1941 roku wydawano bowiem miesięcznie po 2,5
kilograma chleba
i 25 dkg cukru, a już pod koniec roku odpowiednio tylko 2 kg
chleba i 15 dkg cukru.
Inne artykuły, jak ziemniaki, mąkę czy tłuszcze, rozdzielano
tylko od czasu do
Izolacja w getcie pogorszyła i tak już trudne warunki bytowe ludności<br>żydowskiej. Normy przydziałów kartkowych formalnie upoważniały<br>do otrzymania 230 kalorii dziennie, podczas gdy w<br>rzeczywistości, jak wskazują zapisy<br>statystyczne, przydział dzienny żywności na osobę wynosił<br>zaledwie 184 kalorie.<br>Nabiera to szczególnej wymowy, gdy porównamy to z normą fizjologiczną,<br>zapewniającą niezbędne życiowe minimum w wysokości 2 380 kalorii dziennie.<br>W początkach 1941 roku wydawano bowiem miesięcznie po 2,5<br>kilograma chleba<br>i 25 dkg cukru, a już pod koniec roku odpowiednio tylko 2 kg<br>chleba i 15 dkg cukru.<br>Inne artykuły, jak ziemniaki, mąkę czy tłuszcze, rozdzielano<br>tylko od czasu do
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego