Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
wieku od 4-13 tygodni mieszanki zawierające do 21% śruty bobikowej i stwierdzili podobne tempo wzrostu oraz wykorzystanie paszy jak zwierząt kontrolnych żywionych mieszanką zbożowo-sojową. Z kolei Falkowski i Jabłonowski [1993] wykazali, że 17% udział bobiku jako substytutu 50 białka śruty poekstrakcyjnej sojowej w mieszance dla odsadzonych prosiąt spowodował obniżenie wyników w porównaniu z grupą kontrolną. Podobny poziom (16,5%) bobiku zastosowali Wideński i in. [1990] całkowicie eliminując z mieszanki śrutę poekstrakcyjną sojową. Stwierdzili nieco wyższe dobowe przyrosty i lepsze wykorzystanie paszy w porównaniu z grupą kontrolną. Zaznaczyć należy jednak, że zastosowany w doświadczeniu bobik poddany został zabiegowi obłuszczania i
wieku od 4-13 tygodni mieszanki zawierające do 21% śruty bobikowej i stwierdzili podobne tempo wzrostu oraz wykorzystanie paszy jak zwierząt kontrolnych żywionych mieszanką zbożowo-sojową. Z kolei Falkowski i Jabłonowski [1993] wykazali, że 17% udział bobiku jako substytutu 50 białka śruty poekstrakcyjnej sojowej w mieszance dla odsadzonych prosiąt spowodował obniżenie wyników w porównaniu z grupą kontrolną. Podobny poziom (16,5%) bobiku zastosowali Wideński i in. [1990] całkowicie eliminując z mieszanki śrutę poekstrakcyjną sojową. Stwierdzili nieco wyższe dobowe przyrosty i lepsze wykorzystanie paszy w porównaniu z grupą kontrolną. Zaznaczyć należy jednak, że zastosowany w doświadczeniu bobik poddany został zabiegowi obłuszczania i
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego