Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
w konserwach przechowuje się w chłodnym i ciemnym miejscu, zgodnie z zaznaczonym na opakowaniu terminem przydatności do spożycia. Po otwarciu trzeba je zjeść w ciągu 24 godzin.
* Żywych małży nie powinno się wkładać do zamrażalnika, ponieważ w niskiej temperaturze giną.
* Mięso świeżych małży można zamrozić. Najpierw trzeba poddać je wstępnej obróbce cieplnej, potem włożyć do pojemnika albo do torebki foliowej i szczelnie zamknąć. Po rozmrożeniu dodaje się je do potraw pod koniec gotowania. Rozmrożonych małży nie wolno powtórnie zamrażać.
* Małży nie powinno się poddawać zbyt długiej obróbce termicznej, bo stwardnieją. Mule i sercówki najczęściej gotuje się na parze (nie dolewając wody
w konserwach przechowuje się w chłodnym i ciemnym miejscu, zgodnie z zaznaczonym na opakowaniu terminem przydatności do spożycia. Po otwarciu trzeba je zjeść w ciągu 24 godzin.<br>* Żywych małży nie powinno się wkładać do zamrażalnika, ponieważ w niskiej temperaturze giną.<br>* Mięso świeżych małży można zamrozić. Najpierw trzeba poddać je wstępnej obróbce cieplnej, potem włożyć do pojemnika albo do torebki foliowej i szczelnie zamknąć. Po rozmrożeniu dodaje się je do potraw pod koniec gotowania. Rozmrożonych małży nie wolno powtórnie zamrażać.<br>* Małży nie powinno się poddawać zbyt długiej obróbce termicznej, bo stwardnieją. Mule i sercówki najczęściej gotuje się na parze (nie dolewając wody
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego