peperon e olive<br><name type="prod">Rigatoni</> z papryką i oliwkami<br>40 dag <name type="prod">rigatoni</>, 2 strąki papryki (czerwonej i żółtej), łyżka posiekanej natki pietruszki, 20-24 zielone oliwki bez pestek, 1-2 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy, 1-2 peperoncino, sól<br>MOŻNA TAKŻE UZYĆ:<br><name type="prod">fusilli</><br><name type="prod">penne</><br>Wyciąć gniazda nasienne i białe ścinki z papryk i pokroić je w cienkie paski. <br>Na 2 łyżkach oliwy podsmażyć cały ząbek czosnku, pepperoncino i pokrojoną paprykę.<br>Do wygrzanej wazy wlać resztę oliwy, wrzucić przekrojone na połówki oliwki, natkę, szałwię i podsmażoną paprykę (bez papryczki i czosnku), wymieszać z makaronem ugotowanym al dente i natychmiast podawać.<br><gap><br><name type="prod">Tagliatelle</> verdi ai