wodnej. Wymieszać z przetartym przez sito cukrem i masłem.<br>Ciasto pokroić na prostokątne kawałki. Polać polewą. Każdy kawałek przybrać połówką orzecha.<br>Kutia<br><gap><br>150 g łuskanej pszenicy, 200 g maku, 3 szklanki mleka, 100 g migdałów, 1/2 kostki masła, 100 g cukru, miód, 80 g orzechów, 100 g rodzynków, smażona pomarańczowa skórka, kilka łyżek rumu, suszone owoce<br>Pszenicę umyć, namoczyć na noc w letniej wodzie. Odcedzić, zalać śwież wodą i gotować do miękkości. Migdały sparzyć, obrać i razem z orzechami posiekać. Rodzynki namoczyć, osączyć. Mak namoczyć na 3 godziny, zalać mlekiem,, gotować tak długo, aż ziarna dadzą się rozetrzeć w palcach