Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Focus.Poznać i zrozumieć świat
Nr: 8
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2003
owad może przenieść nawet do 40 miligramów nektaru i pyłku.
18 do 20 procent wody zawiera dojrzały miód - pochodzi on z zasklepionych plastrów. Do wyjątków należy miód wrzosowy, w którym woda może stanowić nawet 23 procent.
30 lat temu austriacki biolog Karl von Frisc otrzymał Nagrodę Nobla za odkrycie sposobu porozumiewania się pszczół.
45 stopni Celsjusza - skrystalizowany miód podgrzany powyżej takiej temperatury w celu przywrócenia do stanu płynnego traci większość właściwości leczniczych i odżywczych.
75 procent rocznej produkcji miodu pszczoły wytwarzają w maju i w czerwcu. Dlatego wiosenna pogoda decyduje o wielkości zbiorów.
90 procent wytworzonego miodu pszczoły zużywają na własne potrzeby
owad może przenieść nawet do 40 miligramów nektaru i pyłku. <br>18 do 20 procent wody zawiera dojrzały miód - pochodzi on z zasklepionych plastrów. Do wyjątków należy miód wrzosowy, w którym woda może stanowić nawet 23 procent. <br>30 lat temu austriacki biolog Karl von Frisc otrzymał Nagrodę Nobla za odkrycie sposobu porozumiewania się pszczół. <br>45 stopni Celsjusza - skrystalizowany miód podgrzany powyżej takiej temperatury w celu przywrócenia do stanu płynnego traci większość właściwości leczniczych i odżywczych. <br>75 procent rocznej produkcji miodu pszczoły wytwarzają w maju i w czerwcu. Dlatego wiosenna pogoda decyduje o wielkości zbiorów. <br>90 procent wytworzonego miodu pszczoły zużywają na własne potrzeby
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego