Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Morze
Nr: 10
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1961
przysmaków polskiej kuchni ryba morska zajmuje coraz ważniejszą pozycję. Już nie tylko śledzik w oliwie, w śmietanie, czy marynowany, ale filety dorszowe, dorsz po grecku, śledź zapiekany - dziesiątki rozmaitych przetworów i dań rybnych znalazły się w naszym menu.
Zanim ryba złowiona w rybackiej sieci znajdzie się na naszym stole musi przejść długą, dość skomplikowaną drogę. Czuwa nad tym Centralny Ośrodek Dyspozycji Zbytu, w skrócie CODZ - przedsiębiorstwo należące do Zjednoczenia Gospodarki Rybnej. CODZ przyjmuje rybę od przedsiębiorstw połowowych i zajmuje się jej losami na lądzie.
Codzienna praca ludzi z CODZ przypomina pracę sztabu przed bitwa. Telefony, depesze, rozmowy radiowe, ruch, pośpiech. CODZ
przysmaków polskiej kuchni ryba morska zajmuje coraz ważniejszą pozycję. Już nie tylko śledzik w oliwie, w śmietanie, czy marynowany, ale filety dorszowe, dorsz po grecku, śledź zapiekany - dziesiątki rozmaitych przetworów i dań rybnych znalazły się w naszym menu. <br>Zanim ryba złowiona w rybackiej sieci znajdzie się na naszym stole musi przejść długą, dość skomplikowaną drogę. Czuwa nad tym Centralny Ośrodek Dyspozycji Zbytu, w skrócie CODZ - przedsiębiorstwo należące do Zjednoczenia Gospodarki Rybnej. CODZ przyjmuje rybę od przedsiębiorstw połowowych i zajmuje się jej losami na lądzie. <br>Codzienna praca ludzi z CODZ przypomina pracę sztabu przed bitwa. Telefony, depesze, rozmowy radiowe, ruch, pośpiech. CODZ
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego