Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 8
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
przygotowuje się kuskus z głową jagnięcia. Za najsmaczniejsze kąski uchodzą oczy i móżdżek, które u ludzi wywodzących się z innych kultur budzą niechęć...
Przemysłowa produkcja kuskusu opiera się na metodach tradycyjnych. Kaszę najpierw miesza się z wodą, potem poddaje parowaniu, następnie rozdziela grudki, suszy je gorącym powietrzem i na koniec przesiewa przez sito. Kuskus drobny i gruby wraca na taśmę, tylko średni nadaje się do sprzedaży.
Pierwsza duża wytwórnia kuskusu w Afryce Północnej powstała w 1979 roku w Safax w Tunezji. Otrzymuje się w niej 500 kg kaszy na godzinę.
Jednym z największych na świecie producentów tego specjału jest licząca ponad
przygotowuje się kuskus z głową jagnięcia. Za najsmaczniejsze kąski uchodzą oczy i móżdżek, które u ludzi wywodzących się z innych kultur budzą niechęć...<br>Przemysłowa produkcja kuskusu opiera się na metodach tradycyjnych. Kaszę najpierw miesza się z wodą, potem poddaje parowaniu, następnie rozdziela grudki, suszy je gorącym powietrzem i na koniec przesiewa przez sito. Kuskus drobny i gruby wraca na taśmę, tylko średni nadaje się do sprzedaży.<br>Pierwsza duża wytwórnia kuskusu w Afryce Północnej powstała w 1979 roku w Safax w Tunezji. Otrzymuje się w niej 500 kg kaszy na godzinę.<br>Jednym z największych na świecie producentów tego specjału jest licząca ponad
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego