solą i cukrem. Podawać z makaronem lub kluskami półfrancuskimi.<br>Rybna<br><gap><br>kilogram słodkowodnej ryby (lin, karp), porcja włoszczyzny, cebula, sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy<br>Rybę wypatroszyć, oskrobać, filety pokroić, usuwając ości. Łeb, płetwy i ości zalać wodą, osolić, dodać przyprawy i ugotować wywar, wkładając w połowie gotowania oczyszczoną włoszczyznę i przypieczoną na suchej patelni cebulę w łuskach. Przecedzić, wyłoży filety rybne i gotować powoli pod przykryciem 15-20 minut. Filety wyjąć, pokroić na kawałki. Włoży z powrotem do zupy. Doprawić do smaku solą.<br>Nasza rada<br>Zup zysk n smaku, jeśli doprawimy ją śmietaną.<br>Grzybowa z łazankami<br><gap><br>80 g suszonych grzybów, 2