Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 15
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
la donna mobile, panowie!) za 13 zł.
Bardzo ciekawiło mnie jak ze zwykłej świni można zrobić świnię dziką - na talerzu oczywiście. Muszę tu publicznie przyznać, że inwencję twórczą kucharze "Kaprysu" mają o wiele lepszą niż hokeiści KS "Podhale" pod bramką rywala. Średniej wielkości ubity i usmażony filet schabowy oblany był pysznym sosem, którego fundamentem była mielona, czerwona, słodka papryka. Dodatkowo złociły się w nim paseczki pokrojonego wędzonego boczku, cieniutkie kawałeczki szynki, kiszonego ogórka i wstążki duszonej papryki. Kompozycję tę zwieńczały przysmażone, lecz nie wysmażone pieczarki. Sos nie narzucał się swoją ostrością, był akurat. Jego smak utkwił mi w pamięci do momentu
la donna mobile, panowie!) za 13 zł.<br>Bardzo ciekawiło mnie jak ze zwykłej świni można zrobić świnię dziką - na talerzu oczywiście. Muszę tu publicznie przyznać, że inwencję twórczą kucharze "Kaprysu" mają o wiele lepszą niż hokeiści KS "Podhale" pod bramką rywala. Średniej wielkości ubity i usmażony filet schabowy oblany był pysznym sosem, którego fundamentem była mielona, czerwona, słodka papryka. Dodatkowo złociły się w nim paseczki pokrojonego wędzonego boczku, cieniutkie kawałeczki szynki, kiszonego ogórka i wstążki duszonej papryki. Kompozycję tę zwieńczały przysmażone, lecz nie wysmażone pieczarki. Sos nie narzucał się swoją ostrością, był akurat. Jego smak utkwił mi w pamięci do momentu
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego