Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
Podawać z pieczywem.
(4 porcje)

Zupa z warzywami
15 dag szynki wędzonej, 4 szklanki rosołu z kostki, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, po 1/2 szklanki groszku, ugotowanej, pokrojonej w paski marchewki i pokrojonego w plasterki ugotowanego selera naciowego, 2 łyżki masła, 1 łyżka natki pietruszki, 3 łyżki startego sera edamskiego, kilka kropel sosu tabasco, sól Szynkę pokroić w paski, krótko zrumienić na maśle i zalać gorącym rosołem. Dodać przygotowane warzywa, wlać wino, przyprawić sosem tabasco oraz, jeśli trzeba, solą. Ogrzewać 5 min na niewielkim płomieniu. Zupę na talerzach posypać natką i startym serem. Podawać ze słonymi paluszkami lub krakersami.
(5
Podawać z pieczywem.<br>(4 porcje)<br><br>&lt;tit1&gt;Zupa z warzywami&lt;/tit1&gt;<br>15 dag szynki wędzonej, 4 szklanki rosołu z kostki, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, po 1/2 szklanki groszku, ugotowanej, pokrojonej w paski marchewki i pokrojonego w plasterki ugotowanego selera naciowego, 2 łyżki masła, 1 łyżka natki pietruszki, 3 łyżki startego sera edamskiego, kilka kropel sosu tabasco, sól Szynkę pokroić w paski, krótko zrumienić na maśle i zalać gorącym rosołem. Dodać przygotowane warzywa, wlać wino, przyprawić sosem tabasco oraz, jeśli trzeba, solą. Ogrzewać 5 min na niewielkim płomieniu. Zupę na talerzach posypać natką i startym serem. Podawać ze słonymi paluszkami lub krakersami.<br>(5
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego