Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
to aż tak długo, może skorzystać z win, rzekłbym, pośrednich, tworzonych z tegoż szczepu Nebbiolo niejako po drodze, jak na przykład Nebbiolo d'Alba czy Barbaresco po dwóch latach i po sąsiedzku, albo Carema, Gattinara czy Spanna w promieniu najbliższych prowincji, które za młodu są po męsku szorstkie. Najpopularniejsze jednak, najczęściej spożywane do posiłku są wina produkowane z winogron czerwonej Barbery i białego Moscato, przy czym ten ostatni przynosi nam w darze ten głośny już na świecie szampan w postaci Asti Spumante.
Trochę dla żartu, trochę dla łatwiejszego zapamiętania zauważmy, że trzy najważniejsze wina piemonckie wywodzą się z ziem trójkąta trzech miast
to aż tak długo, może skorzystać z win, rzekłbym, pośrednich, tworzonych z tegoż szczepu Nebbiolo niejako po drodze, jak na przykład Nebbiolo d'Alba czy Barbaresco po dwóch latach i po sąsiedzku, albo Carema, Gattinara czy Spanna w promieniu najbliższych prowincji, które za młodu są po męsku szorstkie. Najpopularniejsze jednak, najczęściej spożywane do posiłku są wina produkowane z winogron czerwonej Barbery i białego Moscato, przy czym ten ostatni przynosi nam w darze ten głośny już na świecie szampan w postaci Asti Spumante.<br> Trochę dla żartu, trochę dla łatwiejszego zapamiętania zauważmy, że trzy najważniejsze wina piemonckie wywodzą się z ziem trójkąta trzech miast
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego