Typ tekstu: Książka
Autor: Rojek Tadeusz
Tytuł: Jak to się je
Rok: 1992
widelec i nóż. W takim wypadku widelec leży na podstawce zębami do dołu, a nóż, jak zawsze, ostrzem zwrócony w lewo. Łyżka musi znaleźć się nad talerzem. Z lewej strony nakrycia leży serwetka złożona w trójkąt.
Nakrycia dla poszczególnych osób muszą być rozstawione symetrycznie (dla każdego po 60 centymetrów przy stole), a składają się na ogół z dużego płaskiego talerza i ustawionych na nim dwóch talerzyków do przekąsek. Przekąska rybna wymaga zmiany talerzyka i sztućców, jeżeli na drugą przekąskę podaje się np. wędlinę, sałatkę, kurę lub inne mięso w galarecie, czyli tzw. auszpik. Brzeg dużego talerza powinien być zrównany z krawędzią
widelec i nóż. W takim wypadku widelec leży na podstawce zębami do dołu, a nóż, jak zawsze, ostrzem zwrócony w lewo. Łyżka musi znaleźć się nad talerzem. Z lewej strony nakrycia leży serwetka złożona w trójkąt.<br>Nakrycia dla poszczególnych osób muszą być rozstawione symetrycznie (dla każdego po 60 centymetrów przy stole), a składają się na ogół z dużego płaskiego talerza i ustawionych na nim dwóch talerzyków do przekąsek. Przekąska rybna wymaga zmiany talerzyka i sztućców, jeżeli na drugą przekąskę podaje się np. wędlinę, sałatkę, kurę lub inne mięso w galarecie, czyli tzw. auszpik. Brzeg dużego talerza powinien być zrównany z krawędzią
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego