Typ tekstu: Książka
Autor: Rojek Tadeusz
Tytuł: Jak to się je
Rok: 1992
powinno być zbyt bogate, lepiej mniej, ale smaczniej. Może być np. jakaś specjalność domowa przyrządzona bardzo pieczołowicie, tak jakby chodziło o gości oficjalnych z tzw. wielkiego świata. Tą metodą wzbogaca się doświadczenie i z większą odwagą planuje ceremonialne przyjęcia. W obydwu wypadkach - przyjęć kameralnych i oficjalnych - najważniejszą rzeczą jest wygląd stołu, co ma bodaj nie mniejsze znaczenie niż obfitość potraw. Sztuka polega na odpowiednim zgraniu poszczególnych elementów składających się na nakrycie: obrusa, szkieł, porcelany oraz kwiatów, którym przypada w dekoracji stołu rola szczególna.
Jak zawsze tam, gdzie do wyboru mamy wiele składników, pragniemy z jednej strony nadać przyjęciu doskonałą oprawę, z
powinno być zbyt bogate, lepiej mniej, ale smaczniej. Może być np. jakaś specjalność domowa przyrządzona bardzo pieczołowicie, tak jakby chodziło o gości oficjalnych z tzw. wielkiego świata. Tą metodą wzbogaca się doświadczenie i z większą odwagą planuje ceremonialne przyjęcia. W obydwu wypadkach - przyjęć kameralnych i oficjalnych - najważniejszą rzeczą jest wygląd stołu, co ma bodaj nie mniejsze znaczenie niż obfitość potraw. Sztuka polega na odpowiednim zgraniu poszczególnych elementów składających się na nakrycie: obrusa, szkieł, porcelany oraz kwiatów, którym przypada w dekoracji stołu rola szczególna.<br>Jak zawsze tam, gdzie do wyboru mamy wiele składników, pragniemy z jednej strony nadać przyjęciu doskonałą oprawę, z
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego