Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
z rozbrajającą szczerością wyśpiewywała niegdyś czeladź miejska, oczekując już od Niedzieli Palmowej święconego u majstra. Po długim, surowo przestrzeganym poście niecierpliwie szykowano się do spożywania smakowitości wielkanocnego stołu.
Największe święto religijne było w dawnej Polsce bodaj największym świętem kulinarnym. Szołdry, czyli szynki, pojawiały się we wszystkich opisach staropolskich uczt wielkanocnych. (...) szołdra w Wielką Noc lepsza niż zwierzyna - przekonywał Władysław Stanisław Jeżowski, autor "O ekonomii albo porządku zabaw ziemiańskich według czterech części roku", jednego z siedemnastowiecznych poradników gospodarnego życia.
W Wielki Piątek młodzież urządzała pogrzeb żuru i ku wielkiej radości gawiedzi wieszała na gałęzi śledzia, karząc go za to, że przez sześć
z rozbrajającą szczerością wyśpiewywała niegdyś czeladź miejska, oczekując już od Niedzieli Palmowej święconego u majstra. Po długim, surowo przestrzeganym poście niecierpliwie szykowano się do spożywania smakowitości wielkanocnego stołu.&lt;/intro&gt;<br>Największe święto religijne było w dawnej Polsce bodaj największym świętem kulinarnym. Szołdry, czyli szynki, pojawiały się we wszystkich opisach staropolskich uczt wielkanocnych. (...) szołdra w Wielką Noc lepsza niż zwierzyna - przekonywał Władysław Stanisław Jeżowski, autor "O ekonomii albo porządku zabaw ziemiańskich według czterech części roku", jednego z siedemnastowiecznych poradników gospodarnego życia.<br>W Wielki Piątek młodzież urządzała pogrzeb żuru i ku wielkiej radości gawiedzi wieszała na gałęzi śledzia, karząc go za to, że przez sześć
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego