Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
lizyny. Wszystkie strączkowe zawierają substancje antyżywieniowe, które ograniczają pełne wykorzystanie składników pokarmowych z tych nasion. Różny jest natomiast skład chemiczny, dotyczący głównie zawartości białka, włókna i tłuszczu surowego, a co za tym idzie zawartości energii oraz rodzaj występujących w tych roślinach substancji antyżywieniowych (tab. 6).
Jak wynika z przedstawionych w tab. 6 danych, łubin żółty wyróżnia się spośród porównywalnych gatunków nasion roślin strączkowych najwyższą zawartością białka, tłuszczu i włókna surowego oraz takich makroelementów, jak: wapń i magnez. Dwukrotnie wyższa niż w nasionach grochu i o około 35% niż w bobiku ilość włókna surowego obniża znacznie wartość odżywczą łubinu żółtego, zwłaszcza dla
lizyny. Wszystkie strączkowe zawierają substancje antyżywieniowe, które ograniczają pełne wykorzystanie składników pokarmowych z tych nasion. Różny jest natomiast skład chemiczny, dotyczący głównie zawartości białka, włókna i tłuszczu surowego, a co za tym idzie zawartości energii oraz rodzaj występujących w tych roślinach substancji antyżywieniowych (tab. 6).<br>Jak wynika z przedstawionych w tab. 6 danych, łubin żółty wyróżnia się spośród porównywalnych gatunków nasion roślin strączkowych najwyższą zawartością białka, tłuszczu i włókna surowego oraz takich makroelementów, jak: wapń i magnez. Dwukrotnie wyższa niż w nasionach grochu i o około 35% niż w bobiku ilość włókna surowego obniża znacznie wartość odżywczą łubinu żółtego, zwłaszcza dla
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego