ziemniakami</>,<br><name type="prod">leniwe z kaszą manna</><br>* Czas przygotowania zupy 15 minut<br>* Czas przygotowania II dania 25 minut<br>* Składniki: po 4 kiszone ogórki i ziemniaki, po łyżce masła i mąki, 4 łyżki śmietany, 1/2 pęczka koperku, wegeta, sól, pieprz.<br>Przygotowanie:<br>* Obrane i pokrojone w kotkę ziemniaki zalać litrem wrzątku, osolić i ugotować.<br>* Ogórki obrać, pokroić w paseczki, podsmażyć na maśle, podlać wywarem z ziemniaków i dusić 5 minut. Dodać do ziemniaków.<br>* Dodać śmietanę połączoną z mąką i kilkoma łyżkami wywaru. <br>* Zupę doprawić do smaku wegetą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać posypaną drobno posiekanym koperkiem.<br>***<br>Składniki: 40 dag twarogu, 2 szklanki mleka, szklanka