Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Przekrój
Nr: 2926
Miejsce wydania: Kraków
Rok: 2001
O przemianach w świecie zapachów dowiadujemy się również, czytając poezję. Kilkadziesiąt lat temu Tuwim pisał o polskim bzie, że szofer maił nim swą taksówkę, wioząc frajerów na majówkę. Dzisiaj frajerzy muszą wąchać "choinki" zapachowe.

Rosół na gwoździu
Wysoko przetworzona żywność nie ma aromatu, gdyż zawarte w niej naturalne substancje zapachowe ulatniają się podczas obróbki termicznej, moczenia, miażdżenia czy rozdrabniania. Niekiedy, na przykład przy produkcji dżemu truskawkowego czy kawy rozpuszczalnej, można wychwycić naturalną woń, a następnie dodać je do produktu w końcowym etapie wytwarzania. Zdecydowanie jednak taniej i wygodniej jest stosować sztuczne dodatki smakowo-zapachowe.
- Aromaty stosuje się w przemyśle spożywczym na dużą
O przemianach w świecie zapachów dowiadujemy się również, czytając poezję. Kilkadziesiąt lat temu Tuwim pisał o polskim bzie, że szofer maił nim swą taksówkę, wioząc frajerów na majówkę. Dzisiaj frajerzy muszą wąchać "choinki" zapachowe.<br><br>&lt;tit1&gt;Rosół na gwoździu&lt;/&gt;<br>Wysoko przetworzona żywność nie ma aromatu, gdyż zawarte w niej naturalne substancje zapachowe ulatniają się podczas obróbki termicznej, moczenia, miażdżenia czy rozdrabniania. Niekiedy, na przykład przy produkcji dżemu truskawkowego czy kawy rozpuszczalnej, można wychwycić naturalną woń, a następnie dodać je do produktu w końcowym etapie wytwarzania. Zdecydowanie jednak taniej i wygodniej jest stosować sztuczne dodatki smakowo-zapachowe.<br>- &lt;q&gt;Aromaty stosuje się w przemyśle spożywczym na dużą
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego