stanowią doskonałe źródło beta-karotenu, zawierają też witaminę C i kwas foliowy. Używa się ich także jako środka przeciwko pasożytom układu pokarmowego. Niektórzy lekarze twierdzą, że jedzenie dyń zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. <br>Tę i wiele innych interesujących informacji o walorach odżywczych najrozmaitszych warzyw znajdziesz w książce Matthew Biggsa "Warzywa - uprawa, zbiór, zastosowanie", Muza SA 1988. </><br><br><div type="art"><br><br><tit>Jak się odżywiać, żeby mieć zdrowe, piękne piersi?</><br><br>Ogranicz używanie soli - jej nadmiar może powodować puchnięcie.<br>Jedz kilka razy dziennie owoce i warzywa - chronią przed nowotworami, ułatwiając eliminowanie z organizmu potencjalnie kancerogennych substancji.<br>Ogranicz spożycie kawy, herbaty, coli i czekolady - zawierają kofeinę, która negatywnie wpływa