Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
jałowca. Szynka powinna być wędzona dymem, a nie opiekana. Wędzić należy po 6-7 godz. przez kolejne 3-5 dni, zależnie od wielkości szynki. Po uwędzeniu zawiesić szynkę w suchym i przewiewnym miejscu.
Uwędzoną szynkę umyć, moczyć w wodzie 24 godz., osączyć, zalać wrzątkiem i gotować, licząc po 1 godz. wrzenia na 1 kg szynki. Płyn powinien pokrywać szynkę. Wystudzić ją w wodzie, w której się gotowała.
Szynkę można gotować w wodzie z dodatkiem 2 szklanek czerwonego wytrawnego wina.

Mus z sosem śmietanowym
50 dag chudej szynki wędzonej, 2 jajka ugotowane na twardo, 1 cebula (6 dag), 3 łyżki drobnego groszku
jałowca. Szynka powinna być wędzona dymem, a nie opiekana. Wędzić należy po 6-7 godz. przez kolejne 3-5 dni, zależnie od wielkości szynki. Po uwędzeniu zawiesić szynkę w suchym i przewiewnym miejscu.<br>Uwędzoną szynkę umyć, moczyć w wodzie 24 godz., osączyć, zalać wrzątkiem i gotować, licząc po 1 godz. wrzenia na 1 kg szynki. Płyn powinien pokrywać szynkę. Wystudzić ją w wodzie, w której się gotowała.<br>Szynkę można gotować w wodzie z dodatkiem 2 szklanek czerwonego wytrawnego wina.<br><br>&lt;tit1&gt;Mus z sosem śmietanowym&lt;/tit1&gt;<br>50 dag chudej szynki wędzonej, 2 jajka ugotowane na twardo, 1 cebula (6 dag), 3 łyżki drobnego groszku
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego