Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 22
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
bawarskim (tylko 5 zł). Knedle, nie wiedzieć czemu, w Polsce są zupełnie nieznane, no chyba, że mowa o knedlach ze śliwkami. Prawdziwy Knödel to król talerzy od Bratysławy, poprzez Dolną Austrię, Czechy, aż do południowych Niemiec. Siekana grubo sucha, pszenna bułka, klejona jest pianą z jaj i odrobiną mąki oraz wyrabiana z dodatkiem soli i pieprzu na ciasto. Z masy tej formuje się kulki, które obgotowuje się we wrzątku. W północnych Czechach popularny jest knedlik z drożdżowego, wyrośniętego na parze ciasta, które później kroi się w regularne kromki. Prawdziwe knedle są smacznym uzupełnieniem czystych zup lub substytutem ziemniaków w daniach mięsnych
bawarskim (tylko 5 zł). Knedle, nie wiedzieć czemu, w Polsce są zupełnie nieznane, no chyba, że mowa o knedlach ze śliwkami. Prawdziwy <foreign>Knödel</> to król talerzy od Bratysławy, poprzez Dolną Austrię, Czechy, aż do południowych Niemiec. Siekana grubo sucha, pszenna bułka, klejona jest pianą z jaj i odrobiną mąki oraz wyrabiana z dodatkiem soli i pieprzu na ciasto. Z masy tej formuje się kulki, które obgotowuje się we wrzątku. W północnych Czechach popularny jest <orig>knedlik</> z drożdżowego, wyrośniętego na parze ciasta, które później kroi się w regularne kromki. Prawdziwe knedle są smacznym uzupełnieniem czystych zup lub substytutem ziemniaków w daniach mięsnych
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego