Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy kulinarne
Rok: 2003
piekarnika na 20-30 min, żeby bez wyschła, zmniejszyć temp. do 120oC.
Makowiec
Składniki:

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i ciepłym mlekiem, dodać 10 dag mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia, gdy rozczyn podwoi objętość, dodać utarte z cukrem żółtka i jajko oraz cukier wanilinowy, wyrobić, wlać roztopione masło, ponownie wyrobić, przykryć, odstawić, mak zlać wrzątkiem, gotować 10 min, odcedzić, zemleć 3 razy, rozpuścić masło, włożyć mak, cukier, miód, bakalie, smażyć 10 min, przestudzić, połączyć z pianą, ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować 2 prostokąty grubości 5 mm, rozsmarować nadzienie, pozostawiając brzegi 1,5 cm, zwinąć w rulon, włożyć do natłuszczonych
piekarnika na 20-30 min, żeby bez wyschła, zmniejszyć temp. do 120oC.<br>Makowiec<br>Składniki:<br>&lt;gap&gt;<br>Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i ciepłym mlekiem, dodać 10 dag mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia, gdy rozczyn podwoi objętość, dodać utarte z cukrem żółtka i jajko oraz cukier wanilinowy, wyrobić, wlać roztopione masło, ponownie wyrobić, przykryć, odstawić, mak zlać wrzątkiem, gotować 10 min, odcedzić, zemleć 3 razy, rozpuścić masło, włożyć mak, cukier, miód, bakalie, smażyć 10 min, przestudzić, połączyć z pianą, ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować 2 prostokąty grubości 5 mm, rozsmarować nadzienie, pozostawiając brzegi 1,5 cm, zwinąć w rulon, włożyć do natłuszczonych
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego