Grecji i wreszcie w całym rzymskim imperium. A <foreign>pasta puttanesca</>, nosząca smak i sekret grzechu, już w samej swej nazwie podniecająca, po prostu nawiązała do antycznej tradycji.<br><br><tit>PASTA PUTTANESCA</><br><br>25 dag makaronu spaghetti, sól<br>SOS<br>50 dag pomidorów lub 12,5 dag przecieru pomidorowego z odpowiednią ilością bulionu lub białego wytrawnego wina do rozprowadzenia, 3 duże ząbki czosnku, 1/4 szklanki oliwy, 1 puszka <foreign>anchois</> lub filecików helskich, 1 łyżka kaparów, 1/2 szklanki czarnych oliwek, 1 łyżeczka oregano lub bazylii zmieszanej z estragonem, 1 łyżeczka octu winnego, szczypta cukru, pieprzu dużo, ale z wyczuciem, sól<br>Przygotować sos: do sporego garnka