Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Fakt
Nr: 02.06 (31)
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2004
z rad rzecznika.
AGNIESZKA KOZERA

Schabowy zdetronizowany
Twój ulubiony obiad to schabowy z kapustą? To błąd! Co prawda miłośników schabowego jest wciąż przytłaczająca większość, ale powoli zaczynają oni ustępować pod naporem bardziej urozmaiconego jadłospisu. Dlaczego? Bo jest nie tylko zdrowszy, ale i tańszy.
Ponad 70 proc. przebadanych przez OBOP Polaków zajada się panierowanym i smażonym mięsem - a` la schabowy. Dlaczego? Oczywiście dlatego, że jest smaczny, ale też wydaje się nam dość tani i łatwy w przygotowaniu, a kuchnia międzynarodowa - droga i skomplikowana. Owoce morza, trufle, ślimaki odstraszają swoimi cenami. Ale przecież tradycyjna polska kuchnia to bażanty, sarnina i pasztety z zająca
z rad rzecznika.<br>&lt;gap&gt;&lt;au&gt;AGNIESZKA KOZERA&lt;/&gt;&lt;/&gt;<br><br>&lt;div type="art" sub="home"&gt;&lt;tit&gt;Schabowy zdetronizowany&lt;/&gt;<br>Twój ulubiony obiad to schabowy z kapustą? To błąd! Co prawda miłośników schabowego jest wciąż przytłaczająca większość, ale powoli zaczynają oni ustępować pod naporem bardziej urozmaiconego jadłospisu. Dlaczego? Bo jest nie tylko zdrowszy, ale i tańszy.<br>Ponad 70 proc. przebadanych przez OBOP Polaków zajada się panierowanym i smażonym mięsem - a` la schabowy. Dlaczego? Oczywiście dlatego, że jest smaczny, ale też wydaje się nam dość tani i łatwy w przygotowaniu, a kuchnia międzynarodowa - droga i skomplikowana. Owoce morza, trufle, ślimaki odstraszają swoimi cenami. Ale przecież tradycyjna polska kuchnia to bażanty, sarnina i pasztety z zająca
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego