Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Metropol
Nr: 04.06
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2001
badań uczonych z University of Illinois w Urbana-Champaign w USA. Donosi o tym serwis EurekAlert.
Przez 30 lat dietetycy amerykańscy kreowali różne mody na zdrowe diety. Zmieniały się poglądy co do tego, jakie składniki powinny dominować w diecie, a jakie powinny być z niej eliminowane. Ważne też miało być zestawianie różnych składników w danym posiłku. "Rezultat jest taki, że Amerykanie spożywają bardziej kaloryczne posiłki, a liczba otyłych mieszkańców USA stale rośnie" - podkreśla prof. Donald Layman z University of Illinois. Z otyłością związany jest też wzrost liczby osób z chorobami serca i układu krążenia oraz liczby chorych na cukrzycę typu II
badań uczonych z University of Illinois w Urbana-Champaign w USA. Donosi o tym serwis EurekAlert.<br>Przez 30 lat dietetycy amerykańscy kreowali różne mody na zdrowe diety. Zmieniały się poglądy co do tego, jakie składniki powinny dominować w diecie, a jakie powinny być z niej eliminowane. Ważne też miało być zestawianie różnych składników w danym posiłku. "Rezultat jest taki, że Amerykanie spożywają bardziej kaloryczne posiłki, a liczba otyłych mieszkańców USA stale rośnie" - podkreśla prof. Donald Layman z University of Illinois. Z otyłością związany jest też wzrost liczby osób z chorobami serca i układu krążenia oraz liczby chorych na cukrzycę typu II
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego