Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
W zależności od potrzeb organizmu mogą być używane w ilości od 5-10% całodziennego pożywienia. Jeśli nie chcemy przekroczyć dopuszczalnej ilości, do całodziennego pożywienia możemy wprowadzić tylko jeden z produktów pochodzenia zwierzęcego. Z powodu znacznej zawartości w nich białka nie powinniśmy w tym dniu spożywać białka roślinnego, zawartego również w znacznych ilościach w roślinach strączkowych.
Spożywając posiłek pamiętajmy zawsze o makrobiotycznej zasadzie, która mówi, że ilość zabija jakość, czyli że nawet to, co dla naszego organizmu jest odpowiednie, spożyte w nadmiarze może szkodzić zdrowiu.

Zdrowie w świetle makrobiotyki

Zdrowy człowiek to ten, który również od czasu do czasu miewa drobne dolegliwości
W zależności od potrzeb organizmu mogą być używane w ilości od 5-10% całodziennego pożywienia. Jeśli nie chcemy przekroczyć dopuszczalnej ilości, do całodziennego pożywienia możemy wprowadzić tylko jeden z produktów pochodzenia zwierzęcego. Z powodu znacznej zawartości w nich białka nie powinniśmy w tym dniu spożywać białka roślinnego, zawartego również w znacznych ilościach w roślinach strączkowych.<br>Spożywając posiłek pamiętajmy zawsze o makrobiotycznej zasadzie, która mówi, że ilość zabija jakość, czyli że nawet to, co dla naszego organizmu jest odpowiednie, spożyte w nadmiarze może szkodzić zdrowiu.<br><br>&lt;tit&gt;Zdrowie w świetle makrobiotyki&lt;/&gt;<br><br>Zdrowy człowiek to ten, który również od czasu do czasu miewa drobne dolegliwości
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego