Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
płaska i dość cienka, ale niektóre ostrygi mają obie połówki płaskie. Olbrzymie amerykańskie ostrygi żyjące w Pacyfiku mogą być dwa razy większe od europejskich. Największe muszle mają długość do 40 cm. Mięso ostrygi jest kremowo-szare, soczyste, o charakterystycznym zapachu morza i właściwym sobie smaku.
Ostrygi sprzedaje się głównie świeże - żywe, w zamkniętych muszlach, albo wcześniej otwarte i pozostawione w połówce muszli. Klasyfikuje się je według wielkości i oznacza numerem. Im wyższy numer, tym ostryga mniejsza, np. ostrygi z numerem "00" są olbrzymie, z numerem "0" - duże, a oznaczone "3" - średnie. Mięso świeżych ostryg powinno być lśniące i pulchne, o naturalnej
płaska i dość cienka, ale niektóre ostrygi mają obie połówki płaskie. Olbrzymie amerykańskie ostrygi żyjące w Pacyfiku mogą być dwa razy większe od europejskich. Największe muszle mają długość do 40 cm. Mięso ostrygi jest kremowo-szare, soczyste, o charakterystycznym zapachu morza i właściwym sobie smaku.<br>Ostrygi sprzedaje się głównie świeże - żywe, w zamkniętych muszlach, albo wcześniej otwarte i pozostawione w połówce muszli. Klasyfikuje się je według wielkości i oznacza numerem. Im wyższy numer, tym ostryga mniejsza, np. ostrygi z numerem "00" są olbrzymie, z numerem "0" - duże, a oznaczone "3" - średnie. Mięso świeżych ostryg powinno być lśniące i pulchne, o naturalnej
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego