beszamel
Korpus Języka Polskiego PWN
Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
- ... rozprowadzić ją z zimnym mlekiem. Podgrzewać na małym ogniu, aż beszamel zgęstnieje. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Płaty lasagne krotko...
- ... że wymagają one średnio dwa razy więcej sosu niż gotowane. Beszamel do takiego makaronu powinien być rzadki, przyrządzony z mniejszej ilości...
- ... i ułożyć w nim połówki fenkułu.
Przygotować sos: sporządzić klasyczny beszamel, to znaczy z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić... - ... zawinąć pod spód. Ułożyć cannelloni w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, przykryć beszamelem, skropić sosem pomidorowym, posypać pozostałym parmezanem. Wstawić do gorącego piekarnika...
- ... czerwonym barszczu, jajeczka sadzone lub podawane na kanapkach, jajeczko pod beszamelem - to tylko kilka propozycji dla Pań Domu, bowiem przez swój...
- ... powtórzyć wszystkie czynności. Na wierzchu ułożyć ciasto i dokładnie pokryć beszamelem, polać zmiksowanymi pomidorami, posypać parmezanem. Zapiekać około 45 min w...
- ... masłem, przykryć cienką warstwą ragout bolońskiego, ułożyć płaty makaronowe, polać beszamelem, posypać plasterkami mozzarelli i parmezanem. Tak samo ułożyć kolejne dwie...
- ... tych smakowitych potraw, chateaubriandów, bażantów, zrazów po myśliwsku, frykasów pod beszamelem, jakimi niegdyś raczyła gości w swojej restauracji, bo zaraz łzy...
- ... rurki farszem i ułożyć w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, starannie przykryć beszamelem, (przepis - patrz na str. 60) pokropić sosem pomidorowym, posypać parmezanem...
- ... makaronu (gdyby się nie mieściły, pokruszyć brzegi), przykryć farszem, polać beszamelem (przygotowanym jak w przepisie na lasagne po bolońsku), posypać parmezanem...
- ... łyżek oliwy, 1-2 suszone peperoncini, cukier, sól, 3 szklanki beszamelu
Pieczarki pokroić na cząstki, cukinię - w półplasterki, piersi kurczak - w... - ... przecież.
Niby tort makowy w czekoladowej polewie, niby schab w beszamelu
zapiekany z żółtym serem, niby karp "`a la Radziwiłł'', zupa...