podroby
Korpus Języka Polskiego PWN
Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
- ... 1/2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka cukru, sól
Na podrobach, wieprzowinie i jarzynach ugotować rosół i przecedzić. Do wywaru wlać... - ... krąg sera, a nawet ogromny kindziuk - specjał w postaci nadziewanego podrobami wieprzowego żołądka, sprasowanego między dwiema deszczułkami na kształt dmuchawy do...
- ... na niej kawałki kurczaka obtoczone w mące wraz z posiekanymi podrobami.
Gdy się zrumienią, dolać wino i odparować, po czym dodać... - ... rowerami do Galanty. W całości, w połówkach i ćwiartkach, z podrobami lub bez. Na zamówienie woziliśmy także kilogramowe gęsie wątroby. Babcia...
- ... się przez 10 dni.
Warto czasem kupić kurczaka wraz z podrobami i wykorzystać je potem do różnych potraw. Z serc, żołądków... - ... puree
1 kurczak wagi ok.1 1/4 kg
z podrobami, 1 kg ziemniaków
1 filiżanka oliwy Carbonell
1/2 filiżanki... - ... w przepełnionych salach
Wodnista pomidorówka i breja z kaszą i podrobami - to czeka w szpitalu zwykłych pacjentów. Za lepszy posiłek muszą... - ... jak izolować szczególnie niebezpieczną klientelę więzień.
Protest białostockich więźniów przeciwko podrobom był prawdopodobnie wzniecony przez jednego z hetmanów bezprawia. W tamtejszym... - ... by wrócił na stanowisko mięsne, bo konieczne jest ponowne zważenie podrobów. Jednak każda waga pokazywała inne dane.
Kilkadziesiąt groszy
Bogumił R... - ... się katastrofą.
- Dziękuję.
Złotówki na wagę
Nagle w sklepie przybyło podrobów gęsich na tacy. Równie niespodziewanie wzrosła ich cena.
Kazimierz S... - ... fasoli, warzyw, nieco mniej mąki, ryb, sporo mniej mięsa i podrobów, cukru i serów, prawie o połowę mniej masła. Wzrosło spożycie...
- ... Dla 6 osób Przygotowanie: 90 min 289 kcal
300 g podrobów drobiowych,
2 kiszone ogórki,
1 marchewka,
1 cebula,
korzeń pietruszki... - ... wymalowane, przechodzące wczesno- późne klimakterium matrony. Potrawy z mięsa i podrobów. Surówka. Śledzie. To lubi!
Tubka kremu do golenia otwiera się... - ... A są to m.in. mięso surowe, przetwory z mięsa, podrobów, jelit nie poddanych pasteryzacji w temperaturze 72 st. C., kości...
- ... karmiono je mączką, do produkcji której używano mięsa, kości lub podrobów bydlęcych. W ten sposób wirus z nieżywych już zwierząt dostawał...
- ... solą. Gotową zupę podawaj z pieczywem lub grzankami.
RADA: zamiast podrobów drobiowych możesz przygotować zupę na wywarze z grzybów, ryb lub... - ... świnie, nie można też przywozić mięsa surowego, jego przetworów oraz podrobów i jelit, niepoddanych obróbce termicznej. Zakaz dotyczy też m.in...
- ... na dużej patelni). Po kilku minutach dodaj do mięsa ugotowane podroby. Zalej wszystko dwiema szklankami wody pozostałej po gotowaniu makaronu i...
- ... wędlin. Wzrasta natomiast - jak wynika z notowań giełdowych "Rzeczpospolitej" - na podroby, nóżki, głowiznę i skórki. Z nich bowiem robi się salcesony...
- ... witaj
są
jam jest jeden jedyny..
nie ma
to są podroby
witaj ewa
klony
jest jeden i niepowtarzalny
jakiś atak klonów...